27 Nisan 2024 - Cumartesi

Hastanedeki usulsüzlükler Sayıştay raporunda

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde aynı gün yapılan alımlarda farklı fiyatlar uygulandığı ortaya çıktı.

Sayıştay’ın Ankara’daki üniversitelere ait denetim raporlarında çok sayıda usulsüzlük yer aldı. Raporda, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 2022 yılı içerisinde aynı gün farklı fiyatlardan işlem yapılan yaklaşık bin çeşit ilaç, tıbbi malzeme ve diğer “sarf malzemesi” tespit edildiği belirtildi. Raporda, ambarda malzeme bulunmasına rağmen farklı fiyatlardan hasta başı malzeme satın alındığına dikkat çekildi.

Cumhuriyet’ten Merve Kılıç’a konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin “Ankara’da en fazla sorun yaşadıkları hastane olduğunun” altını çizdi. Yalçınkaya, “Sorunların çözülmemesinde bize sundukları gerekçe bütçe yetersizliği. Görüyoruz ki bütçenin yetersizliğinin temel nedeni usulsüzlükler” dedi.

Yalçınkaya, “Sayıştay raporuna göre bin 319 tane boş kadro bulunuyor. Yani kadroların yarıya yakını boş. Üniversite gerekçe olarak bütçe yetersizliğini gösteriyor. Arkadaşlarımız yasak olmasına rağmen nöbet ertesi çalışmak zorunda kalıyorlar. Bunun temel nedeni personel yetersizliği” diye konuştu.

‘MALZEMELER KİMİ ZENGİNLEŞTİRMEK İÇİN ALINIYOR?’

Sayıştay’ın raporunda yer alan, 2021 yılından devredilen ve 2022 yılı içerisinde satın alınanlarla toplam 17 milyon TL’ye ulaşan malzemelerin, yılı içerisinde tüketilmeden ertesi yıla devredildiği, bazı tüketim malzemelerinin stok kontrolü yapılmadan alındığı tespitine de dikkat çeken Yalçınkaya, “Bu malzeme kimi zenginleştirmek için alınıyor?” diye sordu.

‘AYNI GÜN İÇERİSİNDE YAPILAN ALIMLARDA FARKLI FİYATLAR UYGULANMIŞ’

Yalçınkaya, aynı gün farklı fiyatlarla malzeme alınmasına ilişkin de “Aynı gün içerisinde birden fazla yapılan alımlarda farklı birim fiyatlar uygulanmış. 2 bin 970 TL ve 2 bin 62 TL gibi değişen fiyatlarla 8 defa malzeme alımı yapılmış. Söz konusu malzemeler, 7 farklı tedarikten satın alınmış. İdareye verilen 85 kalem malzemenin yıl içerisinde 5 ve daha fazla farklı fiyatlarla temin edildiği saptanmış” ifadelerini kullandı.

Bir malzemede bin TL’ye yakın fark olduğunun da altını çizen Yalçınkaya, raporda döner sermayede 4 milyon TL’lik net zarar olduğu bulgusunu da anımsattı.

İlgili Haberler

Sağlık çalışanları ‘yeter artık’ dedi

Bursa Tabip Odası ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri, Bursa Şehir...

Anestezi Teknisyeninin Görev Dışı Çalıştırılmasına Son!

Anestezi teknisyeninin görev tanımı içerisinde yer almayan bir alanda...

35 Yaşındaki Genç Hemşire Vefat Etti

3 çocuk annesi, 35 yaşındaki Gülcihan Saraç Kecebaş, yakalandığı...

Şanlıurfa’da hemşireye tehdit ve küfür!

Şanlıurfa'da bir kadın, tartıştığı hemşireye küfür ve tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına...

Gazze Şifa Hastanesinde çalışan doktorlar: Artık yeter!

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar'dan (MSF), Cibaliye...