27 Nisan 2024 - Cumartesi

Sağlık işçileri: ‘Geçinemiyoruz’

Sağlık işçilerinin yaşadığı ekonomik sıkıntıya dikkat çeken Dev Sağlık İş Sendikası Akdeniz Bölge Şube Başkanı Erol Şahin, ‘Geçinemiyoruz” diye konuştu. DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık İş) Akdeniz Bölge Şubesi üyeleri, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A Blok önünde basın açıklaması yaparak, “İnsanca yaşamak istiyoruz. Gelirde adalet, vergide adalet” dedi. “Direne direne kazanacağız, zafer direnen işçinin olacak, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” şeklinde slogan atan sağlık işçileri, bol bol alkış tuttu. DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve DİSK Genel İş Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük’ün de katıldığı açıklamada üyeler adına konuşan Dev Sağlık İş Sendikası Akdeniz Bölge Şube Başkanı Erol Şahin, yaşadıkları ekonomik sıkıntıya dikkat çekerek, “Geçinemiyoruz” diye haykırdı. Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nden, ek protokol ile ücretlerinde yaşanan kaybın telafisini beklediklerini söyledi.

EK PROTOKOL BEKLİYORUZ

Bazen sağlıkta şiddet vakasını protesto etmek için, bazen rektörlük uygulamalarına karşı durmak için, bazen merkezi hükümetin bazen de bakanlıkların yaptığı uygulamalara karşı sürekli bir araya gelerek açıklama yaptıklarını hatırlatan Şahin, “Geçinemiyoruz .Bugün buraya Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nden sözleşmemize ek protokol yapılmasını istemek için geldik. Yapılacak bir ek protokol ile ücretlerimizde yaşanan kaybın telafisini bir nebze de olsa alabilmek, sesimizi duyurmak için buradayız. Artan zamlarla hayatımızı devam ettirmemiz giderek zorlaşıyor. Seçimlerden önce ücretlerimize yapılan zamlar çok kısa sürede güncelliğini ne yazık ki kaybetti. Ücretlerimizin otomatik olarak bağlandığı Kamu Çerçeve Protokolü imzalandığından bugüne kadar tüm masraflarımız neredeyse iki kat artmış durumda, bugün alabildiğimizi yarın aynı fiyata alamıyoruz” diye konuştu.

ARTIK SESİMİZİ DUYUN

“Toplu iş sözleşmesinin tarafı olan sendika, işçilerden aldığı aidatlar dışında hiçbir sorunla ilgilenmiyor” diyen Kamacı, “Kendi imzaladıkları toplu iş sözleşmesinin uygulanması için bile hiçbir çaba göstermiyor. İşçinin haklannm yenmesine göz yumuyor. Bizler bugün, Rektörlüğümüzden işçinin sesini duymasını, aylardır yapılmayan ek protokolün zaman kaybedilmeden yapılmasını talep ediyoruz. Lütfen artık sesimizi duyun. Bizler pandemide herkesin ayakta alkışladığı, hakkınız ödenmez dendiği sağlık çalışanlarıyız. Bizler sadece insanca yaşamak istiyoruz. Sadece hakkımızı almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

KIDEM TAZMİNATIMIZA GÖZ DİKİLDİ

Orta Vadeli Program (OVP) ile işçinin kıdem tazminatına göz dikildiğini söyleyen Şahin, şöyle konuştu: “Ne yazık ki bizler çalışma yaşamında haklarımızı koruma kavgası verirken, haklarımızın iyileştirilmesini beklerken, Orta Vadeli Program ile işçi sınıfının en önemli kazanımı olan kıdem tazminatımıza göz dikildiğini görüyoruz. Kıdem tazminatı iş güvencemizdir. Biz iş güvencemize karşı atılan her adımı şimdiye kadar boşa çıkardık. Bugün de kıdem tazminatımıza göz dikme niyetinde olanlara sesleniyoruz. Son 20 yılda belki her Bakanın rüyasıydı ama DİSK’liler bu rüyayı kabusa çevirmesini bildi. Bu rüyadan vazgeçin. Kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme yapacaksanız kafanıza göre belirlediğiniz kıdem tazminatı tavan uygulamasının kaldırılması konusunda yapın. Örnek olarak bugün brüt ücretimiz 25 bin TL üzerinde. Ancak kıdem tazminatı tavanı 23 bin 489 lira. Yani bugün emekli olduğumuzda hak ettiğimizden daha az kıdem tazminatı alacağız. Kıdem tazminatı konusunda tavan uygulaması ile çalışanları değil işverenleri koruyanlardan bizim hayrımıza bir düzenleme yapmasını beklemiyoruz.”

İŞÇİLERİ KARA TABLO BEKLİYOR

“Ücretlerimize her gün zam yapılsa da bu enflasyon karşısında bir değerinin olmadığını biliyoruz. Mayıs seçimlerinden sonra kurulan yeni hükümetin Maliye Bakanı’nin hazırladığı Orta Vadeli Program neticesinde işçileri yine kara bir tablo beklemekte” diyen Şahin, “İşçiler olarak çay kaşığıyla verilenlerin kepçeyle alındığı bu vergi düzenine itirazımız var. Konfederasyonumuz DİSK ülke genelinde vergide adalet, gelirde adalet diyerek ürettiğimiz değerden verdiğimiz emekten hakkımız olanı almak için mücadele etmekte” ifadelerini kullandı.

TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİ

Son olarak taleplerini dile getiren Şahin, “Ücretlerden alman gelir vergisi oranı yüzde 10’a düşürülmeli ve sabitlenmeli. İşverenlere verilen 5 puan SGK prim desteği işçilere de verilmeli. Vergiyi tabana yani halkın sırtına yükleyen dolaylı vergiler düşürülmeli, çağ dışı damga vergisi kaldırılmalı. Sendika olarak sadece işyerimizdeki hak gasplarına karşı değil, sadece üç beş kuruş daha fazla ücret almak için değil, vergide adalet gelir de adalet için, demokratik bir sendikal faaliyetin sürdürülebilmesi için, insanca yaşamak için, verilen sağlık hizmetinde ne kadar emeğimiz varsa aynı oranda söz hakkına sahip olmak için mücadele ediyoruz. Bütün sağlık işçilerini Sendikamız DİSK Dev Sağlık İş çatısı altında buluşmaya davet ediyoruz” dedi.

İlgili Haberler

Sağlık çalışanları ‘yeter artık’ dedi

Bursa Tabip Odası ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri, Bursa Şehir...

Anestezi Teknisyeninin Görev Dışı Çalıştırılmasına Son!

Anestezi teknisyeninin görev tanımı içerisinde yer almayan bir alanda...

35 Yaşındaki Genç Hemşire Vefat Etti

3 çocuk annesi, 35 yaşındaki Gülcihan Saraç Kecebaş, yakalandığı...

Balıklıgöl Devlet Hastanesi’nde saldırı

Şanlıurfa’nın önemli sağlık kurumlarından biri olan Balıklıgöl Devlet Hastanesi’nde...

Memurların aldığı zam eridi… Enflasyon farkı oluştu

Eylül ayında enflasyon yüzde 4,75 çıktı. Temmuz, Ağustos ve...