20 Mayıs 2024 - Pazartesi

Kamu Görevine Dönen Hekim Sayısı 8 Bini Buldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beştepe’de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kamu hastanelerinde hekim istifalarındaki artış hakkındaki iddiaları ele alan Bakan Koca, Beyaz Reform öncesi yıllarda kamuda istifa eden uzman hekim sayısının ortalama bin 500 kişi olduğunu, 2022 yılında ise Beyaz Reformun devreye girmeden önce bu sayının 2 bin kişi olduğunu belirtti. Ancak Beyaz Reform sonrası istifaların yüzde 40 oranında azaldığını ifade etti. Bu istifaların hepsinin yurt dışına gitmek anlamına gelmediğini ve bir kısmının yan dal uzmanlığa, üniversite kadrolarına geçişe, muayenehane açmaya veya özel sektörde çalışmaya yönelik olduğunu söyledi. Bakan Koca ayrıca, Beyaz Reform sonrası kamu görevine dönen hekim sayısının 8 bini bulduğunu belirtti.

Bir gazetecinin Eris varyantı hakkında soru sorması üzerine, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bağlı referans laboratuvarlarında sürekli analizler yapıldığını ve Omicron’un alt varyantlarını gözlemlediklerini belirtti. Ancak Eris varyantına henüz rastlanmadığını ve vatandaşların tedirgin olmasına gerek olmadığını ifade etti. Sağlık Bakanı, şu an gözlemlenen hiçbir varyantın Omicron’dan daha yüksek bir hasta etme gücüne sahip olmadığını vurguladı. Hastalık belirtisi gösteren kişilerin maskelerini takarak veya teması en aza indirerek gündelik hayatlarına devam etmeleri gerektiğini söyledi ve yeni bir aşılama döneminin gündemde olmadığını belirtti.

Son olarak, bazı kritik ilaçların piyasada bulunamadığına yönelik iddialara da değindi. Organ nakli ile ilgili bir ilacın piyasadan çekildiğini ancak piyasada beş ayrı eşdeğer etkin madde içeren ilaç versiyonunun bulunduğunu ve bunlardan ikisinin yerli üretim olduğunu ifade etti. Bu nedenle piyasadan çekilen firmanın rekabeti sürdüremediği için çekildiğini ve yerli ilaç sektörünün güçlü olduğunu vurguladı.

İlgili Haberler

Sağlık çalışanları ‘yeter artık’ dedi

Bursa Tabip Odası ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri, Bursa Şehir...

Anestezi Teknisyeninin Görev Dışı Çalıştırılmasına Son!

Anestezi teknisyeninin görev tanımı içerisinde yer almayan bir alanda...

35 Yaşındaki Genç Hemşire Vefat Etti

3 çocuk annesi, 35 yaşındaki Gülcihan Saraç Kecebaş, yakalandığı...

Şanlıurfa’da hemşireye tehdit ve küfür!

Şanlıurfa'da bir kadın, tartıştığı hemşireye küfür ve tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına...

Gazze Şifa Hastanesinde çalışan doktorlar: Artık yeter!

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar'dan (MSF), Cibaliye...