20 Mayıs 2024 - Pazartesi

Memur maaşından 6 çeyrek altın gitti

Genel Sağlık-İş Sendikası’nın raporuna göre, sağlık çalışanlarının ve asgari ücretlilerin son 5 yılda maaşlarındaki alım gücü önemli ölçüde azalmış durumda. Sağlık personeli maaşları 2018’den bu yana 12.5 çeyrek altın seviyesinden 6.5 çeyrek altına düşmüş durumda. 5 yıl önceki seviyeye geri dönmek için bir hemşirenin maaşının 30,750 TL olması gerekiyor.

Haberde belirtilene göre, 2018 yılında hemşire maaşı 3,404 TL iken, çeyrek altın 272 TL, dolar 3.75 TL ve Euro 4.59 TL seviyesindeydi. O dönemde hemşire, maaşıyla 12.5 çeyrek altın, 908 dolar veya 742 Euro alabiliyordu. Ancak bugüne gelindiğinde hemşire maaşı 16,099 TL’ye yükselmiş olsa da çeyrek altının piyasa koşullarına bağlı olarak 2,460 TL’ye çıkması nedeniyle maaşının alım gücü azalmış durumda. TÜİK enflasyonuyla zam yapılan hemşire maaşının alım gücü 6.5 çeyrek altına düşmüş durumda.

Sağlık çalışanlarının maaşlarının yetersizliği nedeniyle fazla mesai yapmak zorunda kaldığına dikkat çeken Genel Sağlık-İş Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, aylık 35 saatten fazla mesai yapan bir hemşirenin sadece 1,510 TL alabildiğini belirtti.

Ayrıca rapora göre, asgari ücretin de son 5 yılda alım gücü düşmüş durumda. 2018 yılında asgari ücret 1,603 TL iken, o dönemdeki maaşla asgari ücretli 5.9 çeyrek altın alabiliyordu. Ancak çeyrek altının artışıyla birlikte asgari ücretteki artış oranı geride kalmış ve bugün eline geçen 8,506 TL ile sadece 3.5 çeyrek altın alınabiliyor. Rapor, asgari ücretin en az 14,514 TL olması gerektiğini ve en az %70.6 zam yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Bu veriler, sağlık çalışanlarının ve asgari ücretlilerin maaşlarının alım gücünün azaldığını ve geçim koşullarının zorlaştığını göstermektedir.

İlgili Haberler

Sağlık çalışanları ‘yeter artık’ dedi

Bursa Tabip Odası ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri, Bursa Şehir...

Anestezi Teknisyeninin Görev Dışı Çalıştırılmasına Son!

Anestezi teknisyeninin görev tanımı içerisinde yer almayan bir alanda...

35 Yaşındaki Genç Hemşire Vefat Etti

3 çocuk annesi, 35 yaşındaki Gülcihan Saraç Kecebaş, yakalandığı...

Şanlıurfa’da hemşireye tehdit ve küfür!

Şanlıurfa'da bir kadın, tartıştığı hemşireye küfür ve tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına...

Gazze Şifa Hastanesinde çalışan doktorlar: Artık yeter!

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar'dan (MSF), Cibaliye...