8 Mayıs 2024 - Çarşamba

Kamu Görevlileri ve Emeklileri İçin Toplu Sözleşme Görüşmeleri Başlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamu görevlileri ve emeklileri için 2024 ve 2025 yıllarındaki mali ve sosyal hakları belirlemek üzere toplu sözleşme görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Sendikalar, görüşme öncesi taleplerini bakanlığa sunmuştu.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, 1 Ağustos Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak olan ilk toplantının niyetlerin dile getirileceği bir açılış toplantısı olacağını ifade etti. Oturumlar ve müzakerelerin daha sonraki günlerde belirleneceğini ve muhtemelen toplantıda bir takvimin açıklanabileceğini belirtti.

Toplantıya, kamu işveren tarafı ve memur sendikaları yetkilileri katılacak. Masada toplamda 15 kişilik bir heyet yer alacak. Masada bulunacak olan sendika taraflarında en fazla üyeye sahip birinci, ikinci ve üçüncü konfederasyonun temsilcileri yer alacak. Ayrıca, Memur-Sen yetkili konfederasyonunun 11 hizmet kolunda da temsil edileceği belirtildi. Kamu-Sen ve KESK de görüşmelerde yer alacak sendikalar arasında.

Memur-Sen, 27 Temmuz’da Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nu toplayarak sözleşme tekliflerini ve yol haritasını belirlemişti. Toplantıda 74’ü yeni, 29’u korunması gereken ve 17’si geçen toplu sözleşme döneminde çözüme kavuşturulmayan olmak üzere toplam 120 teklif üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Bu teklifler arasında maaş artışları ve kira yardımı da bulunuyordu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu sözleşme görüşmelerinde talep edecekleri zam oranlarını açıklamıştı. Buna göre, 2024 yılı için üçer aylık dönemler itibarıyla toplamda yüzde 110 oranında artış talep ediyorlardı. 2025 yılı için ise yüzde 58,4 zam istediklerini belirtmişlerdi.

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de aynı gün taleplerini açıklamıştı. Onlar da 2024 yılında refah payı dahil yüzde 100,2, 2025 yılında ise refah payı dahil yüzde 58,4 zam talep ediyorlardı.

Görüşmeler, ağustos ayı boyunca devam edecek ve memur ve emeklilerin mali ve sosyal hakları, tarafların müzakereleri sonucunda belirlenecek.

İlgili Haberler

Sağlık çalışanları ‘yeter artık’ dedi

Bursa Tabip Odası ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri, Bursa Şehir...

Anestezi Teknisyeninin Görev Dışı Çalıştırılmasına Son!

Anestezi teknisyeninin görev tanımı içerisinde yer almayan bir alanda...

35 Yaşındaki Genç Hemşire Vefat Etti

3 çocuk annesi, 35 yaşındaki Gülcihan Saraç Kecebaş, yakalandığı...

Şanlıurfa’da hemşireye tehdit ve küfür!

Şanlıurfa'da bir kadın, tartıştığı hemşireye küfür ve tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına...

Gazze Şifa Hastanesinde çalışan doktorlar: Artık yeter!

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar'dan (MSF), Cibaliye...