8 Mayıs 2024 - Çarşamba

Kovid-19’un Yeni Varyantında Tat ve Koku Kaybı Geri Döndü

Tüm dünyada 50’den fazla ülkede görülen COVID-19 Omicron ailesinin en son mutant virüsü olan “Eris” varyantı, İngiltere ve Fransa’dan sonra diğer Avrupa ülkelerinde de hızla yayılmaya başladı.

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve öğretim üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, yeni varyantla ilgili yaptığı açıklamada, en yaygın şikayetin tat ve koku kaybı olduğunu belirtti. Özkaya ayrıca, bu yeni varyantın oldukça bulaşıcı olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü’nün bazı ülkelerde hastaneye yatış, yoğun bakıma kabul ve ölümlerde artışlar yaşandığına dair raporları takip ettiğini aktardı.

Özkaya, DSÖ’nün, Eris gibi varyantların riskini değerlendirebilmesi için ülkelerden gelen raporların önemini vurgulayarak, tüm ülkeleri mevcut tavsiyelere ve önlemlere uymaya çağırdı.

Türkiye’deki durumu da değerlendiren Prof. Dr. Özkaya, yeni akciğer tutulumlu vakaların artabileceğini özellikle okulların açılması, yurt dışı seyahatlerin artması ve hava sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle uyardı.

Özkaya, son zamanlarda aşılara dair tartışmaların arttığını belirterek, aşıların pandemi sürecinde hayat kurtaran en önemli faktör olduğunu vurguladı. Aşıların insan vücuduna verilen hasarı azalttığını ve yaşam kalitesini artırdığını ifade etti.

Ayrıca, Türkiye’de kullanılan farklı aşılar arasında ağır hastalık geçirme ve ölümden koruma açısından bir fark olmadığını belirten Özkaya, Sağlık Bakanlığı önerilerinin toplumun güvencesi olduğunu ve yeni varyantlarla ilgili endişeye gerek olmadığını söyledi.

İlgili Haberler

Sağlık çalışanları ‘yeter artık’ dedi

Bursa Tabip Odası ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri, Bursa Şehir...

Anestezi Teknisyeninin Görev Dışı Çalıştırılmasına Son!

Anestezi teknisyeninin görev tanımı içerisinde yer almayan bir alanda...

35 Yaşındaki Genç Hemşire Vefat Etti

3 çocuk annesi, 35 yaşındaki Gülcihan Saraç Kecebaş, yakalandığı...

Şanlıurfa’da hemşireye tehdit ve küfür!

Şanlıurfa'da bir kadın, tartıştığı hemşireye küfür ve tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına...

Gazze Şifa Hastanesinde çalışan doktorlar: Artık yeter!

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar'dan (MSF), Cibaliye...