20 Mayıs 2024 - Pazartesi

Memur ve Emekli Maaşlarına Zam Beklentisi Artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla, memur ve emekli maaşlarına temmuzda yapılacak zam bekleniyor. Ancak, Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, açıklanan enflasyon rakamlarının gerçek yaşamı yansıtmadığını belirterek, maaş zamlarının yetersiz olduğunu dile getirdi.

Dr. Mengücük, sağlık personeli ve memurların temel ihtiyaçlarını karşılamakta giderek zorlandığını vurgulayarak, “Gerçek yaşamda geçinmek; hiçbir matematik formülü ile mümkün olmuyor” dedi. Özellikle sağlık çalışanlarının düşük ücretlerle geçinmeye çalıştığını belirten Dr. Mengücük, şu ifadeleri kullandı:

“Sağlık çalışanları yoksulluk sınırının çok altında ücretlerle yaşamını sürdürüyor. Hekimler performans, döner sermaye, destek, teşvik gibi şartlara bağlanmış parçalı ek ödemelerle bu sınırın biraz üzerinde kalmaya çalışıyor. Aile hekimliğini de yakından ilgilendiren asgari ücret açıklaması ise ekonomik koşulları da etkiliyor. Aile sağlığı merkezlerinde çalışanların maaşları dışında karşılanması gereken giderler, artan maliyetler nedeniyle yetersiz kalıyor. Bu durum, toplum sağlığını da olumsuz etkileyebilir.”

Dr. Mengücük, temmuz ayında yapılacak zam oranının belirlenmesi sürecinde ilgilileri gerçek yaşam ve geçim mücadelesi ortamına çağırdı. Ayrıca, kamu işçilerine verilen yüzde 45’lik zam oranının unutulmaması gerektiğini ve seçim öncesi vaat edilen düşük memur maaşının her kademe için aynı oranda artırılması gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’na da çağrıda bulunan Dr. Mengücük, “Sabun köpüğü niteliğindeki zamları kabul etmeyeceğiz” diyerek, hekimler ve sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını insanca yaşam ve emeklilik sağlayacak ücretlerle almaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, aile hekimliği cari ödeneklerinin de akılcı ve sürdürülebilir bir şekilde arttırılması gerektiğini ifade etti.

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak temmuz zammıyla ilgili beklentiler artarken, sağlık personelinin ve memurların talepleri ve maddi sıkıntıları gündemdeki yerini koruyor. Dr. Mengücük’ün açıklamaları, yaşanan sorunlara dikkat çekerek sektördeki çalışanların haklarının gözetilmesi ve daha adil bir ücretlendirme sistemine geçilmesi gerektiğini vurguluyor.

İlgili Haberler

Sağlık çalışanları ‘yeter artık’ dedi

Bursa Tabip Odası ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri, Bursa Şehir...

Anestezi Teknisyeninin Görev Dışı Çalıştırılmasına Son!

Anestezi teknisyeninin görev tanımı içerisinde yer almayan bir alanda...

35 Yaşındaki Genç Hemşire Vefat Etti

3 çocuk annesi, 35 yaşındaki Gülcihan Saraç Kecebaş, yakalandığı...

Şanlıurfa’da hemşireye tehdit ve küfür!

Şanlıurfa'da bir kadın, tartıştığı hemşireye küfür ve tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına...

Gazze Şifa Hastanesinde çalışan doktorlar: Artık yeter!

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar'dan (MSF), Cibaliye...